Stel je wilt een huis kopen, maar je hebt hier nog niet het geld voor omdat je huidige huis nog niet is verkocht. Dan biedt een overbruggingskrediet een oplossing. In deze blog vertellen we hier iets meer over.

 

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke en aflossingsvrije (hypothecaire) lening, bedoeld om de periode te overbruggen waarin je een nieuw huis wilt kopen maar de overwaarde van het oude huis nog niet beschikbaar is. Dit kan zijn omdat de oude woning nog niet is verkocht of omdat de oude woning wel is verkocht, maar de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden. De rente die je over een overbruggingskrediet betaalt is vaak iets hoger dan de rente over een ‘normale’ hypotheek. Deze rente is fiscaal aftrekbaar.

 

Risicovol

Geldverstrekkers zijn vaak terughoudend in het verstrekken van een overbruggingskrediet, omdat het nogal risicovol kan zijn: er is geen zekerheid dat bij de verkoop de vooraf ingeschatte overwaarde wordt behaald. Toch is het vaak wel mogelijk om een overbruggingskrediet te krijgen. Bij de meeste geldverstrekkers krijg je een overbruggingskrediet wanneer je je huis binnen 24 maanden verkoopt. Bij sommige geldverstrekkers ontvang je alleen een overbruggingskrediet wanneer de oude woning op papier is verkocht en de termijn van de ontbindende voorwaarden is verstreken.

 

Hoogte overbruggingskrediet

Als de woning al verkocht is, is het overbruggingskrediet meestal gelijk aan de behaalde verkoopprijs minus de restschuld van de hypotheek op de oude woning minus de verkoopkosten. De verkoopkosten (waaronder makelaarskosten) zijn vaak 2 à 3 procent van de verkoopprijs. In het geval je woning nog niet verkocht is of de ontbindende voorwaarden nog niet verstreken zijn, wordt meestal een veiligheidsmarge aangehouden van 10 procent. Dit betekent dat je maximaal 90 procent van de getaxeerde verkoopwaarde minus de restschuld van de hypotheek minus de verkoopkosten kan ontvangen.

 

Laat je adviseren

Het is verstandig om je goed te laten adviseren wanneer het over een overbruggingskrediet gaat. Als je een hypotheek wilt afsluiten, dan moet dit worden vastgelegd bij de notaris. Bij Lambeck Harms Notarissen kun je altijd terecht voor advies over het vast laten leggen van een hypotheek. Neem gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This