Gisteren was het weer zover, de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Na twee ongebruikelijke edities tijdens de coronapandemie was Prinsjesdag dit jaar opnieuw anders dan normaal. Voor het eerst was prinses Amalia aanwezig, kwamen de koning en koningin aan in de Glazen Koets en droeg koning Willem-Alexander de troonrede voor in de Koninklijke Schouwburg.

In deze blog zullen we ingaan op de kabinetsplannen die dinsdag zijn gepresenteerd. Een kabinetsplan is in eerste instantie een wetsvoorstel, wat betekent dat ze nog moeten worden goedgekeurd door de regering voordat ze gerealiseerd kunnen worden. In deze blog hebben we een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet, sommigen hiervan zijn nieuw, een aantal zaken waren al langer bekend maar treden binnenkort in werking.

Jubelton gaat verdwijnen

Zoals verwacht staat er in het Belastingplan dat de eigenwoningschenking (ook wel ‘jubelton’ genoemd) verdwijnt. In 2022 kan er echter nog maximaal € 106.671 belastingvrij voor de eigen woning worden geschonken.

In het Belastingplan staat dat de jubelton in 2024 wordt afgeschaft, met een tussenstap op 1 januari 2023. Dan wordt namelijk het bedrag dat iemand belastingvrij voor de eigen woning kan schenken verlaagd naar € 27.231. De Tweede en Eerste Kamer moeten deze plannen nog goedkeuren.

Verhoging overdrachtsbelasting voor niet-woon-situaties

Sinds 1 januari 2021 betalen beleggers en ondernemers die een bedrijfspand kopen 8% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs van hun aankoop. Het kabinet stelt voor dit percentage te verhogen met 2,4% naar 10,4%.

Voor kopers die een woning kopen om erin te gaan wonen, verandert er volgens het Belastingplan niets. Zij betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs van de woning of maken gebruik van de startersvrijstelling en hoeven dan geen overdrachtsbelasting te betalen. De startersvrijstelling mag door kopers tussen de 18 en 35 jaar één keer ingezet worden als zij een woning kopen die minder waard is dan 400.000 euro. Dit wordt de woningwaardegrens genoemd. Er wordt gekeken naar de vrije verkoopwaarde en niet naar de eventuele lagere WOZ-waarde. Vanaf 1 januari 2023 wordt de woningwaardegrens verhoogd naar 440.000 euro.

Veranderingen in de inkomstenbelasting

Vanaf 2026 wordt een nieuwe wet voor box 3, sparen en beleggen, verwacht. In de tussentijd wordt er vanaf 2023 het rendement van uw vermogen op een nieuwe manier berekend. Per 1 januari 2023 wordt het heffingsvrije vermogen verhoogd van € 50.650 naar € 57.000. Voor partners wordt het heffingsvrije vermogen daarmee verhoogd van € 101.300 naar € 114.000.

De belasting voor bedrijven (vennootschapsbelasting) gaat omhoog. Dit geldt ook voor ondernemers die in box 2 belasting betalen. Vanaf 2024 wordt er in box 2 over een dividenduitkering tot € 67.000 uit de B.V. minder belasting betaald.

Zonnepanelen zonder btw kopen

Het kabinet wil dat zonnepanelen die men koopt om op het dak te leggen of bij de woning te plaatsen, zonder btw gekocht kunnen worden. Ook de installateur hoeft geen btw te rekenen bij het plaatsen van de zonnepanelen op of bij de woning. Dit zou moeten ingaan op 1 januari 2023.

Fiscale grenzen aan lenen bij de eigen B.V.

Vorige week is door de Tweede Kamer een wet aangenomen waardoor voortaan belasting betaald moet worden als er zeer grote schulden zijn aan de eigen B.V. Het gaat om schulden vanaf 700.000 euro. Als de Eerste Kamer akkoord gaat met deze wet, dan gaat de wet waarschijnlijk op 1 januari 2023 in. Voor de eerste keer belasting betalen wordt dan gekeken naar de hoogte van de schuld op 31 december 2023. 

Nieuwe cijfers voor de erf- en schenkbelasting

Voor 2023 zullen er weer nieuwe cijfers komen voor de erf- en schenkbelasting; deze worden namelijk elk jaar geïndexeerd. Dit betekent onder meer dat de vrijgestelde bedragen voor zowel de erf- als de schenkbelasting iets hoger worden. Later dit jaar maken we de nieuwe cijfers via deze nieuwsbrief bekend.

Heb je in dit jaar al geschonken? Als je vóór 1 januari 2023 een schenking doet, kan de begunstigde nog profiteren van de vrijstellingen.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This