De verkoop van het aantal nieuwbouwwoningen is de eerste helft van dit jaar naar een record gestegen. Er werden 19.500 woningen verkocht, dat is het hoogste aantal sinds 2006, meldt brancheclub WoningBouwersNL. Het hoge aantal verkopen is vooral te danken aan de verkoop van nieuwbouwappartementen.

Normaal gesproken verkopen projectontwikkelaars in het eerste half jaar tussen de 2500 en 4000 appartementen. Dit jaar waren dat er 7500, een stijging van 69%. ‘Deze trend zet zich de komende jaren waarschijnlijk door’, zegt onderzoeker Jannes van Loon van WoningBouwersNL.

Focus op binnenstedelijk bouwen

Overheden, met name het Rijk en provincies, hebben hun focus vooral op binnenstedelijk bouwen. Volgens Van Loon remt dat echter wel de woningbouw af, aangezien de ontwikkeling van binnenstedelijke projecten veel moeilijker is, veel tijd vergt en het relatief kleine projecten oplevert.

Overal uitstekende verkoopvolumes

In alle provincies is het verkoopvolume minimaal 18% hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral de relatief kleine markten in de provincies Friesland (+48%), Drenthe (+47%), en Zeeland (+42%) zien de hoogste stijgingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Ook de meer stedelijke provincies waarvan oudsher veel nieuwbouw wordt verkocht doen het goed. In Zuid-Holland werden bijvoorbeeld 4.977 nieuwbouw koopwoningen verkocht en in Noord-Holland 3.455. Dat is respectievelijk 33% en 38% hoger dan het langjarig gemiddelde.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This