Samenlevingscontract Groningen? Misschien denk je er nog niet zo over na, maar een samenlevingscontract kan erg nuttig zijn. In het samenlevingscontract leg je namelijk afspraken vast over belangrijke onderwerpen, zoals (gemeenschappelijke) bezittingen, de opvoeding en verzorging van de kinderen en wat er gebeurt met de woning als jullie uit elkaar gaan. Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar het kan je een hoop ellende in de toekomst voorkomen als je duidelijke afspraken maakt.

Samenlevingscontract Groningen: wat kan ik afspreken?

Als je een huis gaat kopen, als je een bedrijf gaat starten, als er kinderen komen of in andere situaties, zal je ongetwijfeld moeten nadenken over hoe je bepaalde dingen gaat regelen. Op deze belangrijke momenten in je leven is het erg nuttig om een goed samenlevingscontract op te stellen. Je bent niet verplicht om een samenlevingscontract op te stellen, maar het is wel aan te raden zodat problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Je mag zelf bepalen wat er wordt opgenomen in het samenlevingscontract. In een samenlevingscontract kun je bijvoorbeeld afspraken maken over:

  • hoe je de kosten wil verdelen van het huishouden;
  • welke spullen privé eigendom zijn en wat gemeenschappelijk eigendom is;
  • hoe het zit met de verzorging en opvoeding van de kinderen;
  • hoe het zit met de bezittingen als jullie uit elkaar gaan;
  • wie in de woning mag blijven als jullie uit elkaar gaan;
  • hoe het zit met de erfenis als één van jullie overlijdt.

Opstellen samenlevingscontract Groningen

Opstellen van een samenlevingscontract Groningen? Dan is het belangrijk om je goed te verdiepen in het onderwerp en je te laten adviseren. Zo is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen een samenlevingscontract, een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Daarnaast word je automatisch fiscale partners als je op hetzelfde adres staat ingeschreven en een samenlevingscontract laat opstellen. Tot slot is het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen een onderhands samenlevingscontract en een samenlevingscontract die je bij de notaris laat opstellen. Met een notarieel samenlevingscontract kom je namelijk in aanmerking voor bepaalde regelingen en voordelen die ook van toepassing zijn bij mensen die zijn getrouwd of die een geregistreerd partnerschap hebben. Uiteraard kun je met al je vragen bij ons terecht, zodat we kunnen kijken en adviseren over wat in jouw situatie van toepassing is. 

Notaris in Groningen voor een samenlevingscontract

Ben je op zoek naar een notaris in Groningen die voor jou een samenlevingscontract op kan stellen? Dan ben je bij Lambeck Harms Notarissen aan het juiste adres. Het opstellen van een samenlevingscontract begint altijd met een adviesgesprek, daarna volgt een eerste conceptversie waarin jullie kunnen kijken of er nog zaken veranderd moeten worden. Als jullie het samen eens zijn geworden over de gemaakte afspraken, dan wordt het definitieve samenlevingscontract ondertekend bij de notaris. Het samenlevingscontract geldt eigenlijk zo lang jullie samenwonen, eindigt het samenwonen dan wordt het samenlevingscontract ook beëindigd.

Uiteraard mag je ons gerust benaderen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This