Samenwonen is een grote stap. Het is dan ook belangrijk om wederzijdse afspraken goed vast te leggen. De notaris helpt jullie hierbij. Naast het tekenen van de leverings- en hypotheekakte kan de notaris je echter ook met andere zaken helpen. De Consumentenbond gaf deze maand tips over zaken waar de notaris je verder nog bij kan helpen als je gaat samenwonen.

Samenlevingsovereenkomst

Als je gaat samenwonen, zorg dan dat je een aantal zaken vastlegt in een samenlevingsovereenkomst. Je kunt hierbij zelf bepalen wat je wilt vastleggen. Het is sowieso handig om ‘wederzijdse zorgplicht’ in deze overeenkomst op te nemen, hiermee kun je bijvoorbeeld bij het pensioenfonds regelen dat het partnerpensioen na overlijden naar je partner gaat en andersom. Daarnaast kun je in een samenlevingsovereenkomst ook afspraken vastleggen over bijvoorbeeld de waardestijging van het huis, het spaargeld dat je in het huis hebt gestoken of de inboedel.

Testament

Het is verstandig om gelijk een testament te laten maken wanneer je gaat samenwonen en samen een huis koopt. Voor de wet zijn samenwoners namelijk geen familie. Dit betekent dat het mogelijk is dat bij jouw overlijden jouw familieleden je bezit erven, dus ook het huis. Om jouw partner hierin te betrekken is het raadzaam een testament te laten opstellen waarin je jouw partner opneemt als erfgenaam.

Partnerverklaring

Als er sprake is van een aan de hypotheek verpande overlijdensrisicoverzekering, informeer dan naar de ‘partnerverklaring’. Deze verklaring zorgt ervoor dat je partner de eerste begunstigde is als je komt te overlijden in plaats van de bank. In beide gevallen moet de verzekeringsuitkering wel worden gebruikt om de hypotheek af te lossen. Of een partnerverklaring gunstig is hangt af van je persoonlijke omstandigheden, informeer hiernaar bij de notaris.

Zouden jij en je partner graag willen weten wat jullie verder kunnen regelen bij de notaris en zoeken jullie een eerlijk en helder advies? Bij Lambeck Harms Notarissen helpen we jullie graag verder.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This