Samenwonen in de koopwoning van je partner: de mogelijkheden en de juridische en financiële gevolgen.

In een langdurige relatie is samenwonen vaak een logische stap. De juridische en financiële aspecten van het samenwonen kunnen ingewikkelde situaties met zich meebrengen. Samenwonen in het geval dat één van de twee al een koophuis heeft, kan leiden tot scheve verhoudingen. De één heeft immers vaak al een hypotheek. Ga je huur betalen of wil je ook vermogen opbouwen door mede-eigenaar te worden? Om na te gaan wat in jullie situatie geschikt is, is het van belang om een taxateur en notaris in te schakelen.

Een deel van de woning overnemen:
Een van de scenario’s is dat je als intrekkend partner een deel van de woning overneemt. Hierbij zul je wel overdrachtsbelasting moeten betalen. Hoe hoog die belasting is, hangt af van de aankoopwaarde van het huis, of je al eerder een huis hebt gekocht en hoe oud je bent. Voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar is er in 2024 een vrijstelling van maximaal 510.000 euro. Voor niet-starters bedraagt de overdrachtsbelasting twee procent. Als je van plan bent te trouwen, dan kun je het tegen die tijd ook laten regelen in je huwelijkse voorwaarden. Dan kun je automatisch een deel van de woning verkrijgen zonder daarover overdrachtsbelasting te hoeven betalen.

Meebetalen in de vaste lasten:
Een andere optie is dat je vanaf een bepaald moment gaat meebetalen aan de vaste lasten. Je spreekt dan bijvoorbeeld af dat je de waardeverandering vanaf dat moment gelijkwaardig deelt. Stel dat je huis 350.000 euro waard is op het moment van samenwonen en tien jaar later ga je uit elkaar en is het 425.000 euro waard. Dan is er een overwaarde van 75.000 euro die je door tweeën deelt.

Niet gedeeld eigendom:
Ook kan je als eigenaar van de woning ervoor kiezen dat het huis in zijn geheel van jou blijft. Je partner betaalt dan niet mee aan de hypotheek. Je deelt bijvoorbeeld de boodschappen, belastingen en vakanties. Als je uit elkaar gaat hoef je je huis dan ook niet te verkopen. Het is belangrijk te beseffen dat je als intrekkende partner bij deze keuze geen vermogen opbouwt in stenen.  Als je geld stopt in de woning, bijvoorbeeld bij een verbouwing, krijg je niks als de relatie uitgaat. 

Om gedoe in de toekomst te voorkomen is het van belang om bij de notaris vast te leggen op welke manier jullie willen gaan voorzien in de financiering van het samenwonen. Wilt u meer weten over het samenwonen en financiering?  Neem dan contact op met ons kantoor.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This