Vanaf 1 januari 2025 veranderen er weer een aantal zaken. Zo gaat de Belastingdienst bijvoorbeeld strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. In deze blog leggen we uit wat schijnzelfstandigheid is, wat de veranderingen zijn, en waarom dit belangrijk is voor ondernemers.
Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand werkt als zelfstandig ondernemer (zzp’er), maar feitelijk gezien als werknemer kan worden beschouwd. Dit betekent dat er sprake is van een gezagsverhouding, persoonlijke arbeid, en een verplichting tot loonbetaling — de kenmerken van een arbeidsovereenkomst.
Vanaf 1 januari 2025 worden de regels rondom schijnzelfstandigheid strenger gehandhaafd. Zo stopt de Belastingdienst met het geven van aanwijzingen bij schijnzelfstandigheid. In plaats daarvan zal direct worden overgegaan tot onder andere boetes als blijkt dat iemand in loondienst werkt, terwijl hij of zij formeel als zzp’er is ingehuurd. Bij kwaadwillendheid kan de Belastingdienst met terugwerkende kracht tot vijf jaar naheffen. Het is daarom erg belangrijk voor ondernemers om regelmatig te controleren of hun arbeidsrelaties nog voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid, aangezien samenwerking in de praktijk kan veranderen.
Door voorbereid te zijn, voorkom je financiële en juridische risico’s. Via Rijksoverheid.nl kan je gemakkelijk een check doen om te kijken of je nog de juiste contractvorm handhaaft.