Op ons kantoor werken drie “soorten” notarissen. In deze blog zullen we uitleggen wat het verschil is tussen deze notarissen.

Notaris

De notaris is de eigenaar van het kantoor en openbaar ambtenaar. Hij of zij is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige. De notaris is benoemd bij Koninklijk Besluit. De notaris begeleidt cliënten, stelt notariële akten op en ondertekent (passeert) de akten.

Toegevoegd notaris

Een toegevoegd notaris heeft dezelfde taken en bevoegdheden als de ‘gewone’ notaris. Het enige verschil is dat de toegevoegd notaris in loondienst is en onder verantwoordelijkheid valt van de ‘gewone’ notaris. De toegevoegd notaris mag akten passeren in het protocol van de notaris aan wie hij/zij is toegevoegd en staat onder diens gezag.

Kandidaat-notaris

Ook de kandidaat-notaris is in loondienst bij de notaris. De kandidaat-notaris verricht vergelijkbare werkzaamheden als de (toegevoegd) notaris, maar heeft (nog) geen volledige tekenbevoegdheid. Een kandidaat-notaris heeft net als de (toegevoegd) notaris de studie notarieel recht aan een Nederlandse universiteit afgerond en zij staan op juridisch gebied bijna gelijk. Indien de kandidaat-notaris de notariële beroepsopleiding heeft afgerond is hij/zij waarnemingsbevoegd. Dit betekent dat de waarnemingsbevoegde kandidaat-notaris alleen akten mag passeren in het protocol van de notaris, als de notaris afwezig/ziek is.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This