Het verbreken van een relatie is een droevige gebeurtenis waar je liever niet aan wilt denken. Toch is het zo dat tegenwoordig een derde van de huwelijken in Nederland strandt. En hoewel je gedachten heel ergens anders zullen zijn, is het wel slim om een paar zaken te bespreken met je (ex-)partner voordat je uit elkaar gaat. Wij hebben een aantal van deze zaken voor je op een rijtje gezet:

Woning

Als jij en je (ex-)partner samen eigenaar zijn van een woning, dan zullen jullie moeten beslissen wat er met het huis gebeurt. Blijft een van jullie er wonen? Verkopen jullie de woning?
Als een van jullie in de woning blijft wonen, ga je naar de notaris. Wij zorgen er dan voor dat de woning op naam van degene die er blijft wonen wordt gezet. Dit gebeurt met een akte van verdeling. In een akte van verdeling wordt een huis dat eerst van twee mensen was aan een van beiden toebedeeld. Met deze akte worden het huis en de hypotheek verdeeld.

Het kan zijn dat het huis ‘onder water’ staat. Dit wil zeggen dat de hypotheek op je huis hoger is dan de waarde ervan. Als dit zo is moet de onderwaarde – het verschil tussen de waarde van het huis en de hypotheek – worden verdeeld. Van deze schuld ben je niet zomaar af, ook niet als je niet in het huis blijft wonen.

Waar gaat de ander wonen?

Als een van jullie ergens anders gaat wonen, is de overwaarde – het eventuele positieve verschil tussen de hypotheek en de waarde van het huis – van belang. Deze overwaarde kan namelijk invloed hebben op de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Wees er zeker van dat je duidelijke afspraken maakt, hierdoor voorkom je narigheid.

Uit elkaar gaan: ontbinden

Hoe je je relatie ontbindt, hangt af van hoe jullie je relatie hebt laten vastleggen. Als je getrouwd bent en wilt scheiden, dan moet je naar de rechter om de echtscheiding uit te laten spreken. Als er geen conflictpunten zijn binnen de scheiding is er waarschijnlijk geen hoorzitting nodig. Wanneer je een samenlevingscontract hebt en uit elkaar gaat is het genoeg om naar de notaris of advocaat te gaan.Als jullie een samenlevingscontract maar ook minderjarige kinderen hebben, dan zullen jullie ook een ouderschapsplan moeten maken.

Kinderen?

Als jullie kinderen hebben zullen jullie wanneer jullie uit elkaar gaan een ouderschapsplan moeten opstellen. In dit plan staan afspraken over zorgverdeling, kinderalimentatie en informatie-uitwisseling.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This