Het aantal hypotheekoversluiters is in november 2021 met 14 procent toegenomen in vergelijking met diezelfde maand vorig jaar, dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

De voorzichtige stijgingen van de hypotheekrente zijn voor veel Nederlanders reden genoeg om hun hypotheek over te sluiten. Of om zich in ieder geval in de opties daarvoor te verdiepen. Vanwege de aangekondigde verdere renteverhogingen zal oversluiten ook voorlopig niet aan populariteit verliezen.

14% meer hypotheekaanvragen dan jaar geleden

Met 52.833 lag het aantal hypotheekaanvragen in november 14 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl er minder huizen worden verkocht. Zo’n 40% daarvan was bestemd voor oversluiten en verbouwen. Nederlanders lieten dus massaal hun hypotheek aanpassen de afgelopen maanden. Dit komt waarschijnlijk doordat, na een periode waarin de hypotheekrente extreem laag lag, de rente onlangs weer wat wordt verhoogd.

Inmiddels is de rente weer enigszins gestabiliseerd, maar er wordt verwacht dat er opnieuw een rentestijging komt. Dit komt doordat De Nederlandsche Bank geldverstrekkers dwingt om een hoger bedrag aan buffer aan te houden. Hierdoor verhogen de geldverstrekkers hun rentes.

Verbouwen en verduurzamen populair

Verduurzamen en verbouwen zijn veelgenoemde redenen voor Nederlanders om naar de hypotheekadviseur te gaan. Het aantal hypotheken dat wordt afgesloten om de woning te verbouwen of energiezuiniger te maken is namelijk in oktober met maar liefst 59 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de enorme stijging van gasprijzen. Verduurzaming is om die reden juist nu een financieel aantrekkelijke optie. Daar komt bij dat veel Nederlanders overwaarde hebben op hun huis. Dat biedt kansen om je hypotheek te verhogen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor een paar zonnepanelen op het dak.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This