De halfjaarlijkse rapportage van de Thermometer Koopwoningen van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers laat zien dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2016 is gestegen ten opzichte van het jaar 2015. Zo zijn er in 2016 33.044 nieuwbouwwoningen verkocht, drieduizend meer dan in 2015. Verwacht wordt dat dat er in 2017 opnieuw meer zullen zijn, namelijk tussen de 32.000 en 35.000.

Toch tegenvallende verkoopcijfers

Toch vallen deze aantallen tegen. Als er namelijk alleen gekeken wordt naar de vraag zou de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2017 kunnen stijgen naar 50.000. En hoewel verkoopcijfers over heel 2016 gestegen zijn, blijkt dat in het tweede halfjaar van 2016 de woningverkoop toch met vier procent gedaald is ten opzichte van de eerste helft. Hoe kan dat?

Nasleep crisis

Dit komt door de nasleep van de crisis. Door reorganisatie en sanering binnen gemeenten en bedrijven zijn er capaciteitsproblemen ontstaan. Er is een gebrek aan ‘warme bouwruimte’, dat wil zeggen strategisch gelegen grond (bijvoorbeeld aan de rand van een stad) waar gebouwd kan worden. Hierdoor kan het aanbod tijdelijk niet aan de vraag tegemoetkomen. Het is nu belangrijk om voortgang in de sector te brengen en te zorgen dat er voldoende bouwgrond is.

Ben je van plan zelf een huis te kopen? Lees hier alles over het kopen van een huis.

Naar: NVB

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This