Stel je voor: je staat op het punt om je eerste huis te kopen, maar je hebt (nog) een studieschuld. Kun je dan een hypotheek afsluiten? Ja, dat kan. Ook met een studieschuld kun je een hypotheek afsluiten. In deze blog leggen we uit hoe het zit. 

Een huis kopen met studieschuld

Met een studieschuld kan je nog steeds een hypotheek afsluiten. Wel heeft de studieschuld invloed op het hypotheekbedrag dat je maximaal kan lenen. Om te voorkomen dat je totale maandlasten te hoog worden, kun je daarom minder hypotheek krijgen. Bij de hypotheekberekening wordt gekeken naar het totale bedrag dat je geleend hebt en wanneer de schuld is ontstaan.

Normen voor hypotheeklasten

Om te bepalen hoeveel iemand maximaal mag lenen, zijn banken verplicht gebruik te maken van de normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze zogeheten Nibud-normen bepalen het maximale percentage van je bruto-inkomen dat je mag uitgeven aan hypotheeklasten. Betaal je elke maand rente en aflossing over een studieschuld, dan houd je minder geld over voor de hypotheeklasten.

Terugbetaling studieschuld en je hypotheek

Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt rekening gehouden met het bedrag dat je elke maand moet terugbetalen aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Sinds 2021 wordt bij een studielening met een aflosfase van maximaal 15 jaar (van vóór 2018) rekening gehouden met een weegfactor van 0,65%. Bij een nieuwe studielening (vanaf 2018) met een aflosfase van maximaal 35 jaar met 0,35%. 

Voorbeeld: je hebt een studieschuld van € 20.000. 

Heb je een studieschuld van vóór 2018? Dan betaal je 0,65% van € 20.000, dus € 130. Er wordt dan ervan uit gegaan dat je elke maand € 130 afbetaalt aan DUO. Heb je een studieschuld vanaf 2018? Dan betaal je 0,35% van € 20.000, dus € 70. Er wordt dan vanuit gegaan dat je elke maand € 70 afbetaalt aan DUO.

Als je zonder studieschuld € 900 aan hypotheek kan betalen, zou dat met studieschuld respectievelijk € 770 en € 830 zijn. Je maximaal te lenen hypotheekbedrag wordt door een studieschuld dus iets lager.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This