Een (levens)testament opstellen doe je alleen
Stel je voor dat je een testament wilt opstellen. De notaris is een uurtje rijden en je kind zit thuis op de bank. Het lijkt misschien gezellig om je kind mee te nemen, of je vindt het lastig om alleen de keuzes te maken en wilt graag hulp van je kind. Deze redenen klinken allemaal logisch, maar vaak is dit niet toegestaan. In deze blog lees je waarom het belangrijk is om een gesprek te hebben tussen jou en de notaris, zonder anderen erbij.

Waarom niet met anderen erbij?
Een testament stel je op voor jezelf, dus je moet ook je eigen wensen kenbaar kunnen maken. Als er anderen bij zijn, kan dat invloed hebben op wat je beslist. Misschien voel je je dan verplicht meer aan je kind achter te laten, gewoon omdat hij of zij erbij is tijdens het gesprek met de notaris. De notaris begrijpt natuurlijk dat dit vaak niet het geval is, maar de notaris moet zelfs de schijn van beïnvloeding voorkomen. De notaris heeft de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de testateur een vrije en onafhankelijke wil heeft. Ook moet hij erop toezien dat de testateur deze vrij wil kan uiten, daarom vindt het bespreken van een testament altijd plaats tussen jou en de notaris, onder vier ogen. De notaris zorgt ervoor dat je niet wordt beïnvloed en dat alles wat je beslist uit eigen wil komt. Echter kunnen er zich bijzondere omstandigheden voordoen waarbij er wel een familielid aanwezig mag zijn.

Partner
Als je samen met je partner op kantoor langskomt voor je testament, zullen deze besprekingen vaak wel samen plaatsvinden. De reden hiervoor is dat het vaak over soortgelijke akten gaat. De notaris is alsnog verplicht de schijn van ongewenste beïnvloeding te voorkomen. Hij zal je vaak nog even apart nemen om er zeker van te zijn dat jouw wil volledig vrij is.

Die derde persoon mag natuurlijk wel mee naar ons kantoor, maar moet dan even plaatsnemen in de wachtkamer. Wil je meer weten over het opstellen van een testament of levenstestament? Lees dan deze blog of neem contact op met ons kantoor.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This