Het aantal partnerschapsregistraties is de afgelopen vijf jaar verdubbeld, dat maakt het CBS vandaag bekend. In 2018 kozen bijna 20.000 koppels voor een geregistreerd partnerschap.

 

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is een bij de wet geregelde vorm van samenleven. Deze vorm is geschikt voor mensen die hun vorm van samenleven wel formeel willen maken, maar niet willen trouwen. Net zoals bij een huwelijk dienen koppels voor een geregistreerd partnerschap naar de ambtenaar van de burgerlijke stand te gaan.

 

Belangstelling

De belangstelling voor het geregistreerd partnerschap is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het aantal partnerschapsregistraties per jaar is sinds 2013 verdubbeld, namelijk van 9.400 koppels in 2013 naar 19.800 koppels in 2018. Het aantal huwelijken bleef in deze periode nagenoeg gelijk: elk jaar trouwen zo’n 65.000 koppels.

 

Bron: CBS

 

Leeftijd

De leeftijd waarop koppels een partnerschap laten registreren is gedaald. In 2003 waren geregistreerd partners gemiddeld 38 jaar, in 2018 waren geregistreerd partners gemiddeld 36 jaar. Mannen zijn gemiddeld iets ouder dan vrouwen bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Vooral in de leeftijdsgroepen rond de dertig jaar zijn hebben meer mensen een partnerschap laten registreren. Het deel in deze leeftijdsgroepen dat trouwt is juist afgenomen.

 

Bron: CBS

 

Burgerlijke stand

Voor veel koppels die een geregistreerd partnerschap aangaan is dit de eerste relatie die zij laten vastleggen bij de burgerlijke stand. In 2003 was het voor ruim een derde van de koppels die een geregistreerd partnerschap aangingen niet de eerste relatie. Hoewel meer partners de laatste jaren in hun tweede of latere relatie voor een geregistreerd partnerschap kiezen, is hun aandeel gedaald tot minder dan twintig procent.

 

Bron: CBS

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This