Het is verstandig om goed na te denken over je testament. Heb je al een testament opgesteld? Dan is het belangrijk om na te gaan of je testament nog wel overeenkomt met jouw situatie. Daarnaast kan het zogenoemde tweetrapstestament fiscaal voordelig zijn voor jouw situatie. Hieronder leggen we uit wat een tweetrapstestament precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Ouder betaalt belasting over de kindsdelen…

Sinds 2003 gaat zonder testament de hele nalatenschap naar de langstlevende partner. Deze hoeft hierover meestal geen erfbelasting te betalen. De kinderen hebben ook recht op een deel van de erfenis, maar hun ‘kindsdeel’ krijgen ze pas na het overlijden van de langstlevende partner. De overblijvende partner moet echter wel erfbelasting betalen over de ‘kindsdelen’.

…maar niet met een tweetraps-testament

Zo’n aanslag kan een paar duizend euro bedragen. Soms is dat een probleem. Bijvoorbeeld als het vermogen vooral zit in de ‘stenen’, in de waarde van het huis. Met een tweetrapstestament kun je voorkomen dat de langstlevende ouder zo’n belastingaanslag krijgt. Met een tweetrapstestament erven de kinderen namelijk pas als de tweede ouder is overleden.

Is een tweetrapstestament voordelig?

Met een tweetrapstestament betaalt de overblijvende ouder geen erfbelasting over de kindsdelen. Op korte termijn is dit dus inderdaad voordeliger. Maar later krijgen de kinderen alles en zij betalen dan ook alles. Een tweetrapstestament betekent vooral het uitstellen van erfbelasting, niet het verminderen daarvan.

Niet altijd de beste keuze

Een tweetrapstestament is niet in alle gevallen de beste keuze. Het heeft voordelen, maar ook nadelen. Of een tweetrapstestament verstandig is, hangt helemaal af van de persoonlijke situatie, het aantal kinderen en van de omvang van het vermogen. Een andere testamentkeuze kan veel beter en voordeliger zijn.

Testament is maatwerk

In het algemeen geldt: een goed testament is afgestemd op de persoonlijke omstandigheden. Die omstandigheden zijn altijd weer anders. Een testament maken is daarom maatwerk. Zeker het opstellen van een ingewikkeld testament als een tweetrapstestament vraagt tijd en aandacht van de notaris. De notaris zal u graag adviseren of het nodig is uw testament te maken of aan te passen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen voor een vrijblijvende bespreking.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This