Hebben jij en je partner de keuze gemaakt om uit elkaar te gaan? Dan moeten er een aantal zaken geregeld worden met betrekking tot jullie koopwoning. Jij en je partner beschikken over twee mogelijkheden: een van jullie blijft in de woning of het koophuis wordt verkocht.

 

Samenlevingscontract

Beschikken jij en je partner over een samenlevingscontract? Bekijk dan welke afspraken jullie hierin hebben gemaakt. Jullie moeten je houden aan de afspraken die hierin zijn vastgelegd met betrekking tot het eventueel uit elkaar gaan, dus ook eventuele afspraken met betrekking tot de woning. Op basis hiervan kunnen jullie besluiten of een van jullie in de woning blijft wonen of dat de woning zou moeten worden verkocht.

 

Een van jullie blijft in de woning

Als een van jullie in de woning wil blijven wonen, dan moet de bank het daar ook mee eens zijn. De bank kijkt onder andere of het inkomen van degene die in het koophuis wil blijven wonen hoog genoeg is om de aflossing en rente te kunnen betalen.

 

  • Toestemming

Geeft de bank toestemming, dan kan de woning en hypotheek op één naam worden gezet. Dit wordt geregeld bij de notaris door middel van de akte van verdeling. Degene die in de woning blijft wonen moet in dit geval vaak de helft van de overwaarde aan de ander betalen. Met de overwaarde wordt het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheekschuld bedoeld. Is de hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning? Dan moeten jullie allebei de restschuld betalen, oftewel: ieder de helft van het verschil.

 

  • Geen toestemming

De bank geeft geen toestemming wanneer blijkt dat het inkomen van degene die in het koophuis wil blijven wonen niet hoog genoeg om de aflossing en rente te kunnen betalen. In dit geval blijft de woning en de hypotheekschuld van allebei en wordt vaak de keuze gemaakt om het huis alsnog te verkopen.

 

De woning verkopen

Als jullie besluiten om de woning te verkopen, dan moeten jullie het samen eens worden over de gang van zaken, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de vraagprijs. Een makelaar kan hier uiteraard bij helpen. In sommige gevallen hebben beide niet even veel ingelegd bij de aankoop of verbouwing van de woning. Dit bedrag krijg je niet altijd terug: dit hangt af van de afspraken die jullie hierover hebben gemaakt, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract. Zijn jullie getrouwd en is dus sprake van een echtscheiding? Dan is het ook bepalend of jullie in beperkte gemeenschap van goederen of in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of huwelijkse voorwaarden hebben gemaakt.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This