Als je een woning hebt gekocht, gaat de notaris voor je aan de slag. Voor het inschrijven van de akte van levering bij het Kadaster, zijn er een aantal stappen die moeten worden doorlopen:

  1. Koopovereenkomst: Zodra de koper en verkoper een akkoord bereikt hebben, wordt de koopovereenkomst opgesteld. Dat kan de notaris doen, maar vaak doet de makelaar dat. Dekoopovereenkomst kan (hoeft niet) worden ingeschreven bij het Kadaster. Inschrijving van de koopovereenkomst biedt de verkoper en de koper extra zekerheid. Na een eventuele inschrijving van de koopovereenkomst, stelt de notaris een leveringsakte op.
  2. Eerste inzage: De notaris raadpleegt de Basisregistratie Kadaster om de juridische situatie te onderzoeken.
  3. Tweede inzage: Op de dag van het passeren van de leveringsakte, raadpleegt de notaris het Kadaster nog een tweede keer om te kijken of de situatie nog gelijk is aan de situatie ten tijde van de eerste inzage.
  4. Aanbieding akte Kadaster: De partijen ondertekenen de leveringsakte op moment van passeren. De notaris biedt de leveringsakte digitaal online aan bij het Kadaster.
  5. Beoordeling akte op inschrijvingsvereisten: Zodra een juridisch medewerker van het Kadaster de akte heeft gecontroleerd, wordt de akte ingeschreven in de openbare registers. De notaris ontvangt hetbewijs van inschrijving.
  6. Derde inzage: Vervolgens voert de notaris de eerste of de tweede werkdag daarna nog een laatste controle uit. Als alles klopt, kunnen de gelden uitbetaald worden aan de betrokken partijen.
  7. Verwerking van de akte: Binnen 6 dagen na inschrijving in het openbaar register wordt de akte verwerkt in de Basisregistratie Kadaster.

Wil je meer weten over het inschrijven van een akte bij het Kadaster? Bekijk dan deze informatieve video op de site van het Kadaster.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This