Afname woningcrisis:
De woningmarkt verandert continu. Door de zogenaamde woningcrisis is Nederland genoodzaakt om het woningaanbod te vergroten. Hier wordt met beleidsvoering hard aan gewerkt en de afgelopen maanden is het er langzaamaan rooskleuriger uit gaan zien. De woningmarkt is iets afgekoeld waardoor de huizenprijzen in de afgelopen periode een daling hebben gekend.

Sterkere positie?
Maar betekent dit dat de kansen voor huizenkopers op de woningmarkt ook direct verbeterd zijn? Helaas is dat niet per se het geval. Ondanks de afkoelende woningmarkt zijn volgens de Hypotheker de vooruitzichten voor alleenstaanden met een modaal inkomen het afgelopen jaar nauwelijks verbeterd. Het gemiddelde modale inkomen is gestegen, maar de hypotheekrente net zo goed waardoor dat vrijwel tegen elkaar wegstreept kan worden. In Groningen, Limburg en Friesland zijn de kansen op een woning voor hen het meest positief.

Tweeverdieners die allebei een modaal salaris verdienen staan dit jaar aanzienlijk sterker op de woningmarkt dan vorig jaar. Er zijn dit jaar 24% van de woningen voor hen beschikbaar ten opzichte van 20% in 2022.

Toekomst:
Volgens Mark de Rijke, commercieel directeur van de Hypotheker, zijn er lichtpuntjes. Naar verwachting zal de hypotheekrente in de loop van het jaar licht dalen. Hierdoor zal de leencapaciteit groter worden en zal de koop van een woning voor eenieder toegankelijker worden. Ook is er minder concurrentie op de woningmarkt door onder andere de groei in woningaanbod. We kunnen dus gematigd positief naar de toekomst kijken.

Bron: De Hypotheker

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This