De meeste mensen weten wel ongeveer wat een hypotheek is. Maar hoe zit het nou precies? Wanneer heb je een hypotheek nodig en wat houdt het in?

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening waarmee je geld kunt lenen voor het kopen of verbouwen van een huis. Er zijn verschillende soorten hypotheken die variëren in de manier waarop de hypotheek afgelost moet worden. Je kiest dus zelf de manier waarop je de lening afbetaalt. Dit kan bijvoorbeeld door elke maand een deel terug te betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om alles in één keer te betalen. Bedenk in dat geval wel goed hoe je dat bedrag gaat betalen.

Waarom een hypotheek?

Er zijn verschillende redenen om een hypotheek af te sluiten. Allereerst natuurlijk wanneer je een huis koopt, maar ook wanneer je je huis gaat verbouwen. Bijna niemand kan een huis zomaar uit zijn eigen zak betalen. Daarom heb je deze nodig om de financiering rond te krijgen.

Hoe werkt een hypotheek?

Wanneer je een hypotheek afsluit, moet je rente betalen over het geld dat je leent. Je kunt hierbij kiezen voor een vaste rente die voor een afgesproken periode gelijk blijft. Daarnaast kun je ook kiezen voor een variabele rente, die elke maand kan stijgen of dalen.

Het is belangrijk om goed te kijken naar welke geldlening bij jou past. Bedenk hierbij niet alleen hoeveel je kunt lenen, maar nog belangrijker: hoeveel je wilt lenen. De hypotheek moet aansluiten bij wat jij maandelijks kan uitgeven aan een huis, zodat je ook nog geld overhoudt voor andere dingen. Veel hypotheekverstrekkers hebben hiervoor een handige rekentool op hun website staan. Je kunt een hypotheek regelen via internet, via een bank of een verzekeringsinstelling of via een intermediair.

Wijzigingen NHG per 1 juli

De Nationale Hypotheek Garantie geeft je geldverstrekker de zekerheid dat jij je hypotheekschuld terugbetaald. In ruil daarvoor betaal je minder hypotheekrente. Je kunt NHG krijgen als je een lening afsluit voor het kopen van een woning én voor het verbouwen van een woning. De maximale hypotheek is nu nog € 290.000. Maar vanaf 1 juli 2014 gaat de grens van de maximale hypotheek omlaag naar € 265.000. Houd hier dus rekening mee als je na 1 juli 2014 een huis koopt.

Wil je meer informatie over overdrachten of de diensten die de notaris verleent? Kijk dan hierop of neem contact met ons op.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This