Wanneer een koppel niet samenwoont en dus gescheiden huishoudingen heeft, dan is sprake van een zogeheten ‘latrelatie’. Een latrelatie staat voor Living Apart Together, oftewel: samen apart wonen. Maar ook met een latrelatie is het verstandig om een aantal zaken te regelen.

 

Gemeenschappelijk bezit

Hebben jij en je partner een latrelatie en beschikken jullie over gemeenschappelijke bezittingen? Dan is het verstandig om hier afspraken over te maken. Wanneer je graag bepaalde bezittingen aan je partner wilt nalaten, dan is het noodzakelijk om dit op te laten nemen in je testament. Echter heb je met een latrelatie geen recht op dezelfde vrijstellingen en tarieven van de erfbelasting die voor een getrouwd koppel of samenwonend koppel gelden.

 

Levensgezel

Wanneer jij en je partner een latrelatie hebben, dan kun je voor de wet aangemerkt worden als ‘levensgezel’. In dit geval heb je, in een beperkt aantal gevallen, gelijke rechten als een koppel dat samenwoont of getrouwd is. Maar het is voor anderen niet altijd duidelijk of je levensgezel bent van je partner. Het kan verstandig zijn om elkaar te machtigen door middel van een levenstestament. Op deze manier kunnen jullie beslissingen voor elkaar nemen in het geval een van jullie daar niet meer toe in staat is. In deze blog vertellen we meer over een levenstestament.

 

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Share This