Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan heb je een aantal opties met betrekking tot je achternaam. In deze blog leggen we uit hoe het werkt en wat je opties zijn.

 

BRP

Je kunt de naam van je partner overnemen wanneer jullie getrouwd of geregistreerd partners zijn. Dit kun je zonder de toestemming van je partner doen. Het naamgebruik dat je kiest dien je te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar je bent ingeschreven. De BRP geeft dit vervolgens door aan overheidsinstellingen, zoals pensioenfondsen en de Belastingdienst.

 

Dagelijks gebruik

Dit betekent dat je eigen achternaam slechts wordt gewijzigd voor het dagelijks gebruik. Op je paspoort, rijbewijs en identiteitskaart hou je dus gewoon je eigen achternaam. Je kunt bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart wel aan je gemeente vragen om ook de achternaam van je partner te vermelden. Deze komt dan onder je eigen naam te staan. Je kunt er altijd voor kiezen om je eigen achternaam weer aan te nemen. Deze wijziging moet je dan doorgeven bij je gemeente.

 

De mogelijkheden

Je hebt vier mogelijkheden met betrekking tot het kiezen van een achternaam:

  • Je houdt je eigen achternaam, bijvoorbeeld ‘De Vries’;
  • Je gebruikt eerst je eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van je partner, bijvoorbeeld ‘De Vries – Bakker’;
  • Je gebruikt eerst de naam van je partner en dan je eigen naam, bijvoorbeeld ‘Bakker – De Vries’;
  • Je kiest voor de achternaam van je partner in plaats van je eigen achternaam, bijvoorbeeld ‘Bakker’.

 

Uit elkaar

Wanneer jij en je partner gescheiden zijn of wanneer het geregistreerd partnerschap is beëindigd, dan kun je de achternaam van je ex-partner blijven gebruiken tot je opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Wanneer je ex-partner het hier niet mee eens is en jullie geen kinderen hebben, dan kan hij of zij de rechter vragen je te verbieden zijn of haar achternaam te gebruiken.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This