De partner van de moeder van een kind (duomoeder) kan voortaan juridisch ouder worden zonder dat zij daarvoor naar de rechter moet. Vanaf 1 april 2014 is de wet lesbisch ouderschap naar het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie van kracht gegaan. De wet wijzigt de procedure waarop het juridisch ouderschap van de duomoeder tot stand komt. Het voorstel stelt het belang van het kind voorop.

Hoe kan de duomoeder juridisch ouder worden?

De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door een huwelijk met de moeder en als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind alleen erkennen. De erkenning is een eenvoudige handeling, die al vóór de geboorte, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand kan worden verricht. Het ouderschap ontstaat dan ook bij geboorte.

Wat is het gevolg?

De nieuwe regeling brengt het recht zo veel mogelijk in overeenstemming met de feitelijke situatie van kinderen, die opgroeien in een gezin met twee moeders. Is er sprake van een bekende biologische vader, dan kunnen de moeder(s) en deze vader ook afspreken dat niet de duomoeder, maar de biologische vader de tweede juridische ouder wordt van het kind.

Share This