Wie krijgt de huisdieren bij scheiding?
Bijna de helft (45%) van de Nederlandse huishouden heeft een of meer huisdieren. Maar als jullie uit elkaar gaan, wat gebeurt er dan met bijvoorbeeld jullie hond? Wie krijgt de hond? Lees op deze pagina wat er geregeld moet worden als je samen een huisdier hebt.

Huisdier is een zaak
Juridisch gezien worden huisdieren beschouwd als onderdeel van de inboedel in Nederland. Ze worden behandeld als objecten, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een televisie. Dit komt doordat huisdieren geen eigen wil hebben en niet kunnen communiceren over hun voorkeuren in een situatie. Dus bij een scheiding moeten jullie het huisdier verdelen zoals jullie dat met andere bezittingen zouden doen.
Als jullie voor 2018 in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn gezamenlijk eigenaar van het huisdier en zullen jullie samen moeten bepalen wie het huisdier krijgt. Houdt hierbij rekening met eventuele kinderen en de omgeving. Huisdieren zijn vaak van groot belang voor de kinderen. Bijvoorbeeld, een kat hecht veel waarde aan zijn omgeving, dus voor een kat is het meestal het beste om in zijn vertrouwde omgeving te blijven wonen.
Als jullie in beperkte gemeenschap van goederen zijn getrouwd, blijft degene die voor het huwelijk eigenaar was van het huisdier de eigenaar. Maar jullie kunnen hier samen andere afspraken over maken. Houdt bij deze moeilijke beslissing altijd rekening met de gevoelens van zowel de mensen als de dieren.

Omgangsregeling
Het is mogelijk om te kiezen voor een omgangsregeling bij huisdieren, wat lijkt op het co-ouderschap die wordt opgesteld voor kinderen. Deze regeling moet verplicht worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. In dit convenant moeten afspraken worden vastgelegd over wie het huisdier wanneer krijgt en wie verantwoordelijk is voor de kosten, zoals dierenartskosten en dagelijkse kosten voor voeding.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This