Volgens onderzoekers van de Rabobank worden Nederlandse woningen naar verwachting steeds betaalbaarder, terwijl de vraag hoog blijft. Zij denken daardoor dat de woningmarkt volgend jaar stabiliseert.

De Rabobank-onderzoekers baseren zich onder meer op het beperkte aantal woningen op de markt, waar de betere betaalbaarheid van koopwoningen tegenover staat. Ze leggen uit dat door stijgende inkomens huizenkopers in 2024 weer ongeveer net zo veel kunnen lenen als voordat de rente begon te stijgen, terwijl de huizenprijzen juist zijn gedaald. Bovendien koelt de economie weliswaar wat af, maar gaat men er vanuit dat de werkloosheid laag blijft. De vraag naar koopwoningen blijft daarom naar verwachting relatief hoog.

Omlaag

De Rabobank-onderzoekers verwachten dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 5,2% lager zullen zijn dan in 2022 en dat 165.000 woningen een nieuwe eigenaar zullen krijgen. Dit is minder dan de 193.000 van vorig jaar. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat er minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd, wat tot minder verkoop leidt.

Regio daling

Verder denken de onderzoekers dat de huizenprijzen in alle regio’s zullen dalen, maar het tempo waarin dit gebeurt verschil. Zo zullen de huizenprijzen in Noord-Limburg, Zeeland en delen van Overijssel mogelijk met 3% afnemen in vergelijking met vorig jaar, in de omgeving van Utrecht en Amsterdam naar verwachting met 8%.]

Bron: De Telegraaf

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This