Dit verandert er per 1 januari 2024
Er is weer een nieuw jaar aangebroken en dat betekent ook dat er financiële veranderingen zijn. Wat betekent dat voor jou als zzp’er? Of ben jij van plan een nieuw huis te kopen? We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Voor zzp’ers:
De zelfstandigenaftrek gaat omlaag. Vorig jaar was de zelfstandigenaftrek € 5.030,00. Dit jaar is het gedaald naar €3.750,00. Door de daling van de zelfstandigenaftrek zul je meer belasting moeten betalen. De regering wil mensen hiermee bewuster laten worden met de onzekerheden die gepaard gaan met het ondernemerschap. Ook de MKB-vrijstelling is verlaagd. Deze is verminderd, van 14% naar 13,31%. Daardoor betaal je over een groter deel van je winst belasting, vooral ondernemers met de hoogste winsten gaan er het meest op achteruit.

Voor de woningmarkt:
De ‘jubelton’, oftewel de schenkingsvrijstelling is in 2024 helemaal afgeschaft. Je kunt nu geen belastingvrije schenkingen meer ontvangen voor het kopen of verbouwen van een woning. Desondanks hebben ouders die een kind hebben tussen de 18 en 40 jaar oud nog de mogelijkheid om eenmalig een verhoogd bedrag (€ 31.813,00) belastingvrij te schenken.
Goed nieuws voor de starters die van plan zijn een woning te kopen! Je betaalt geen overdrachtsbelasting bij een aankoop van een huis tot € 510.000,00. Dit heet de startersvrijstelling. Voorwaarde is wel dat je niet ouder bent dan 35 jaar.
Daarnaast zijn de leennormen zijn per 1 januari ook gewijzigd. Hier kunnen alleenstaanden, personen met studieschuld en duurzame woningkopers van profiteren. Alleenstaanden mogen extra lenen zodat ze sneller een woning kunnen kopen. Voor diegenen met een studieschuld wordt niet langer gekeken naar de schuld zelf, maar naar de maandelijkse lasten. Tenslotte duurzame woningen: Vanaf 2024 kun je meer lenen voor de koop van een duurzame woning of het verduurzamen van je woning.

Tot slot, voor huurders die recht hebben op huurtoeslag. Goed nieuws, de huurtoeslag zal vanaf 2024 stijgen en misschien heb je nu ook wel recht op meer huurtoeslag!
Benieuwd naar de veranderingen op de woningmarkt ten opzichte van vorig jaar? Lees het in de blogpost ‘Verschillende posities op de woningmarkt’.

​Bron: Advocatie & Belastingdienst

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This