In een eerder blog vertelden we al over het fenomeen Blockchain en het groeiende belang ervan in onze hedendaagse wereld. Het is een systeem dat nu nog vooral bekend staat door de toepassing Bitcoin, de digitale munteenheid die steeds populairder wordt. Blockchain heeft echter meer toepassingsmogelijkheden dan alleen Bitcoin. Volgens kenners wordt het “the next big thing” en gaat het alle zaken waar een handtekening onder moet vervangen.

Hoe gaat dat in z’n werk?

Van contracten ondertekenen tot registratie van rijbewijzen en het kopen van festivalkaartjes: het zou allemaal moeten kunnen met Blockchain. De toepassing zorgt ervoor dat het desbetreffende document niet veranderd kan worden na de opstelling ervan. Elk document krijgt een unieke code en mocht er een wijziging in het document moeten plaatsvinden, dan krijgt het document een nieuwe code. Hierdoor zijn alle betrokken partijen altijd op de hoogte van een wijziging. Dit werkt anders dan het opstellen van een PDF document, dat eenvoudig gewijzigd kan worden met een PDF hacker. Veiligheid wordt door deze toepassing gegarandeerd.
Alle documenten worden opgeslagen in een grootboek, waardoor iedereen op elk moment kan controleren door wie en wanneer er een handtekening is gezet. De persoon die de handtekening heeft gezet is ook weer te achterhalen door een unieke code. Dit maakt een handtekening die met Blockchain is gezet authentieker dan een digitale en normale, “natte” handtekening.

Toepassingen van Blockchain

Hoewel de technologie van Blockchain in volle ontwikkeling is, is het voor veel mensen nog erg ongrijpbaar. Begrijpelijk, want het systeem kent nog niet veel concrete toepassingen. Wel worden er steeds meer pilots met Blockchain gestart, zoals de toepassing Torch, van ABN AMRO. Met deze toepassing probeert de bank processen waarbij meerdere partijen betrokken zijn, efficiënter en makkelijker te laten verlopen. Zo kunnen de betrokken partijen gegevens verstrekken in Torch, die vervolgens beschikbaar worden gemaakt voor de andere partijen. De gegevens zijn zo in een veilige omgeving beschikbaar.

Wat betekent dit voor het notariaat?

Met de toepassing Torch van ABN AMRO wordt duidelijk dat Blockchain ook in ontwikkeling is voor gebieden waarin de notaris werkzaam is. Daarnaast zijn de bedrijven LegalThings en FIRM24 bezig met een toepassing binnen Blockchain waarbij het mogelijk is om digitale handtekeningen te zetten onder juridische overeenkomsten. De enige mogelijkheid die er nog niet is, is het controleren of de juiste persoon daadwerkelijk de handtekening heeft gezet. Ook hier wordt echter al software voor gemaakt.
Ontwikkelingen zijn dus in volle gang en met de toepassing van LegalThings en FIRM24 voor juridische overeenkomsten kan het ook notariaat binnenkort kennis gaan maken met de Blockchain. Vervanging van het notariaat zal echter niet gebeuren, de notaris zal akten blijven passeren. Wel wordt voorspeld dat de Blockchain het notariaat efficiënter kan maken door taken, zoals het ondertekenen van overeenkomsten, over te nemen.

Naar: Devoon, ABN AMRO, Metro

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This