Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek, daarom kiezen veel van onze klanten ervoor om dit tegelijkertijd met de hypotheek af te sluiten. Een woning met een waarde van maximaal €231.132 kan worden gefinancierd met NGH, dit zal per 1 januari 2017 oplopen tot €245.000 doordat de gemiddelde woningwaarde is gestegen. Vanaf 1 januari komen er dus meer woningen in aanmerking voor de NHG.

 

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Door het afsluiten van de NHG beperk je de financiële risico’s van een eigen koopwoning.  Zo kun je ooit in de financiële situatie terecht komen dat je het huis zal moeten verkopen, bijvoorbeeld doordat je gaat scheiden of arbeidsongeschikt raakt. Tijdens de verkoop van de woning kan er een restschuld ontstaan, vervolgens dient de hypotheekverstrekker een verliesdeclaratie in bij NHG. De NHG is als het ware een vangnet die in dit soort vervelende omstandigheden voor je klaar staat, doordat de NHG de restschuld voor je kan kwijtschelden.

 

Kwijtschelding? Werk mee!

In een eerdere blog hebben wij de voorwaarden besproken om voor kwijtschelding in aanmerking te komen. Eén van deze voorwaarden is dat de schuldenaar volledige medewerking moet verlenen om een zo hoog mogelijke opbrengst voor de woning te kunnen krijgen. In een uitspraak van de rechtbank eerder dit jaar werd geen kwijtschelding verleend. De woning van de betreffende eigenaar is executoriaal verkocht, dat wil zeggen dat een deurwaarder opdracht gaf voor de verkoop van het huis. In dit geval was de opbrengst niet hoog genoeg om de schuld aan de bank te voldoen. Zowel de Rechtbank als de Raad van State hebben geoordeeld dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen niet het aan de bank betaalde bedrag hoeft kwijt te schelden. De eigenaar van de woning heeft namelijk geen volledige medewerking verleend om de executoriale verkoop te vermijden. Zo is er door de eigenaar veel te laat een verkoopvolmacht afgegeven en daarnaast had de eigenaar de woning na anderhalf jaar nog niet verlaten. Als je ooit in deze situatie komt, werk dan mee!

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This