In onze eerdere blog ‘Wat je moet weten over je erfenis’ noemden we een aantal mogelijkheden met betrekking tot je erfenis. Zo kun je naast vrienden en familie ook goede doelen op laten nemen in je testament. Goede doelen hopen dat mensen vaker stilstaan bij de mogelijkheid geld na te laten aan goede doelen. Om deze reden hebben in totaal 89 goede doelen, die zijn erkend door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), zich aangesloten bij het nieuwe platform toegift.nl.

Goed doel

Volgens het platform kun je door naast familie en vrienden ook een goed doel op te laten nemen in je testament, nog één keer opkomen voor wat je belangrijk vindt. Hierbij kun je kiezen voor een doel dat je nu al steunt, maar je kunt er ook voor kiezen om een ander doel op te laten nemen in je testament. Het is soms ook mogelijk om een specifiek project, onderwerp of gebied te steunen. Dit kun je met het betreffende goede doel bespreken. Volgens het platform is het aantal mensen dat een deel van hun nalatenschap aan een goed doel wil geven toegenomen. Het platform wil deze groei nog verder bevorderen. Maar wat kun je nalaten en welke voordelen geeft het schenken aan goede doelen ten opzichte van ‘normale’ schenkingen?

Mogelijkheden

Wat veel mensen niet weten is dat je naast een geldbedrag ook goederen kunt nagelaten aan een goed doel. Hierbij kun je denken aan een huis, een auto of een schilderij. Goede doelen met een zogenoemde ANBI-status zijn daarnaast ook vrijgesteld van erfbelasting. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling en moet door de Belastingdienst als zodanig zijn erkend. Om te kijken of een doel deze status bezit kun je kijken op deze pagina van de Belastingdienst. Deze vrijstelling van erfbelasting betekent dat de volledige nalatenschap terechtkomt bij het beoogde goede doel. Dit in tegenstelling tot wettelijke erfgenamen, waarbij de erfbelasting varieert van 10 tot 40%.

Wil je misschien een goed doel op laten nemen in je testament of heb je hier vragen over? Wij helpen je graag verder.

 

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This