Zo’n 90 procent van de mensen die verhuist neemt de oude aflossingsvrije hypotheek volledig mee naar hun nieuwe woning, dat maakt Vereniging Eigen Huis bekend. Dit brengt financiële risico’s met zich mee.

 

Hypotheeklasten

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor risico’s met betrekking tot de betaalbaarheid van de toekomstige hypotheeklasten. Uit het onderzoek blijkt dat circa 90 procent van de verhuizers hun aflossingsvrije hypotheek meeneemt. De resultaten zijn afkomstig van een analyse van bijna 142.000 hypotheekaanvragen van huiseigenaren die in 2017 en 2018 verhuisden.

Door een hoge aflossingsvrije lening voort te zetten kunnen maandelijkse lasten te zwaar worden wanneer het inkomen na de pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen.

 

Kritisch

Vereniging Eigen Huis vindt dat bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kritisch naar deze risicofactoren moet worden gekeken. “De hypotheekadviseur waarschuwt hier veel te weinig voor,” aldus Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH. Huiseigenaren kunnen ook zelf het risico dat zij lopen analyseren op scanuwaflossingsvrijehypotheek.nl.

 

Problemen

Een aflossingsvrije hypotheek betekent dat kopers alleen rente betalen en niets hoeven af te lossen. Dit zal veranderen tussen 2035 en 2038, dan lopen namelijk circa 700.000 aflossingsvrije hypotheken af. Dit betekent dat deze in één keer moeten worden terug betaald. Dit kan resulteren in financiële problemen. Ouderen worden gezien als de grootste risicogroep.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This