Wanneer je gaat samenwonen met je partner zijn er veel dingen die spelen. Welke inrichting nemen jullie, welk behang, neem je een kat of een hond of vind je alles wel prima en laat je de beslissingen over aan je partner? Niet alleen zijn deze praktische dingen van belang bij het samenwonen, er zijn ook andere zaken die geregeld moeten worden zodat je goed voorbereid bent op de toekomst. Eigenlijk denk je er niet echt over na, maar een samenlevingscontract kan in veel situaties handig zijn!

Wanneer is een samenlevingscontract handig?

Als je allebei al aan het werk bent en samen een huis hebt gekocht, is het zeker verstandig om over een samenlevingscontract na te denken. Hierin kun je namelijk laten vastleggen wat er met het huis gaat gebeuren wanneer je uit elkaar gaat, of wat er met alle gezamenlijke goederen gaat gebeuren. Mocht je samen kinderen hebben (of krijgen) dan is het ook belangrijk om te bepalen wat er met de kinderen gaat gebeuren. Om daar echt duidelijkheid over te krijgen, is een testament aan te raden. Ook heb je een testament nodig om elkaars erfgenaam te kunnen worden.

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Naast dat je op papier zet wat er allemaal moet gebeuren met de spullen, zitten er ook nog enkele andere voordelen aan een samenlevingscontract.

  • Het partnerpensioen kan aan je partner worden toegekend;
  • Het is mogelijk om te bepalen dat gemeenschappelijke bezittingen bij overlijden naar de langstlevende gaan;
  • Een samenlevingsovereenkomst zorgt er vaak voor dat bij overlijden veel minder erfbelasting verschuldigd is.

Vaak denken mensen dat je moet trouwen om al dit soort zaken goed te regelen, maar in een samenlevingscontract is veel mogelijk! Laat je daarom goed informeren door de notaris. Mocht je vragen hebben dan kun je contact opnemen met de notaris.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This