Ben je van plan om een schenking te doen aan bijvoorbeeld je kinderen of je kleinkinderen? Dan zijn de volgende tips van notaris.nl voor jou van belang.

1. Schenken waar je bij kunt

Ben je van plan om te schenken en zit het grootste deel van je geld in een huis of een belegging? In dit geval is het raadzaam om te wachten tot het geld daadwerkelijk op je rekening staat voor je gaat schenken. Wil je dit toch graag nu al doen? Dan is het goed om te kiezen voor een schenking op papier.

2. Vergeet jezelf niet!

Denk bij het schenken ook aan jezelf. Houd je bijvoorbeeld genoeg geld over om financiële tegenslagen op te vangen? En heb je nog genoeg over om je eigen plannen uit te kunnen voeren? Bij de notaris kun je regelen dat je je schenking kunt terugdraaien mocht je dit later willen. Breng de ontvanger van de schenking hiervan wel op de hoogte, op deze manier kan diegene hier ook rekening mee houden en geld voor je overlaten.

3. Wees open over je schenking

Ben je van plan om aan één van je kinderen te schenken? Wees dan open tegenover je andere kinderen over de schenking of lening. In je testament kun je verschillen rechttrekken, zodat al je kinderen uiteindelijk hetzelfde bedrag ontvangen.

4. Schenken via de notaris

Je kunt ervoor kiezen om te schenken via de notaris. Dit heeft veel voordelen ten opzichte van schenken zonder een notaris. Een voordeel is dat je meer grip hebt op wat er met je schenking gebeurt. Ook levert schenken via de notaris belastingvoordelen op. Je kunt een schenking natuurlijk ook zonder een notaris regelen. Leg in dit geval je schenking vast in een eigen overeenkomst, oftewel een onderhandse akte.

5. Denk aan de omstandigheden van de ontvanger

Houd er rekening mee dat een schenking niet op elk moment even gunstig is. Bijvoorbeeld wanneer de ontvanger een uitkering heeft. Dan bestaat de kans dat de ontvanger minder uitkering krijgt. Houd ook rekening met het bedrag dat je wilt schenken. Als je namelijk boven het belastingvrije bedrag schenkt, moet de ontvanger belasting betalen. Je kunt ervoor kiezen om deze schenkbelasting zelf te betalen.

6. Je partner

Het is wettelijk verplicht dat echtgenoten elkaar toestemming geven om een schenking te doen. Ben je dus getrouwd of geregistreerd partner in gemeenschap van goederen? Zorg dan dat je partner ook een handtekening zet onder de akte of overeenkomst waarin je de schenking regelt.

7. Belastingvrij bedrag

Wil je je kind en je schoonzoon- of dochter een bedrag schenken waarover zij geen belasting hoeven te betalen? Houd dan rekening met het feit dat de Belastingdienst een getrouwd stel of geregistreerd partnerschap als één persoon beschouwt. Zorg er dus voor dat je schenking opgeteld binnen het belastingvrije bedrag valt.

8. Als je kind gaat scheiden

Stel je doet een schenking en je kind gaat scheiden, wat gebeurt er dan met deze schenking? Om ervoor te zorgen dat je zoon of dochter de schenking niet hoeft te delen met zijn of haar ex, kun je dit laten vastleggen bij de notaris.

Boven een bepaald bedrag moet de ontvanger van een schenking schenkbelasting betalen. Een bepaald bedrag van de schenking mag echter belastingvrij geschonken worden. Dit bedrag is afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger en waarvoor het geld wordt gebruikt. Lees hier ook meer over in een vorige blog.

Wil je meer weten over schenken? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This