Het aantal echtscheidingen stijgt elk jaar. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek was de kans dat een huwelijk strandt in 2015 39,2%. Ter vergelijking: tien jaar daarvoor stond het percentage nog op 33,2%. Met de grote aanwezigheid van sociale media in onze maatschappij komt het daarnaast steeds vaker voor dat scheidingen online worden uitgevochten. Hoe is dit online moddergooien te voorkomen? Doe wat de Hollywoodsterren allang doen: leg een social media clausule vast!

Wat is een social media clausule? 

Een social media clausule is een clausule waarin kan worden vastgelegd wat er na een scheiding wel of niet online gedeeld mag worden. Dit zou zowel aan het begin als aan het eind van een relatie kunnen worden vastgelegd. Een dergelijke clausule kan worden opgesteld om te voorkomen dat stellen die hun relatie hebben beëindigd online met modder gaan gooien. Ook kan het voorkomen dat een ex-partner ongewenst foto’s op social media deelt. Beide kunnen zorgen voor flinke reputatieschade. En aangezien foto’s en berichten die eenmaal op het web zijn verschenen moeilijk te verwijderen zijn, kan het vastleggen van een social media clausule erg verstandig zijn.

Wat gebeurt er bij overtreding van de clausule?

Bij het vastleggen van een social media clausule kan er een boetebedrag worden afgesproken. Wanneer een van de ex-partners dan een afspraak in de clausule overtreedt, moet deze de boete aan de ander betalen. Wanneer de overtreder de boete niet gelijk betaalt, kan een deurwaarder of incassobureau de boete niet zomaar innen. Hiervoor is een akte met executoriale kracht voor nodig, die laat je door de notaris opstellen.  Een social media clausule kan daarom het beste worden vastgelegd bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten en echtscheidingsconvenanten, die door een notaris worden opgesteld.

Leg een social media clausule vast!

Wil je online moddergooien voorkomen? Leg dan een social media clausule vast. Hiermee voorkom je dat er ongewenste beelden en/of berichten online zullen komen na het beëindigen van je relatie of huwelijk. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This