Huwelijkse voorwaarden

De Nederlandse wet gaat uit van de wettelijke gemeenschap van goederen. Dit betekent simpelweg dat wanneer je trouwt zonder huwelijkse voorwaarden, de afzonderlijke vermogens van de bruid en bruidegom worden samengevoegd tot één vermogen waarin beiden voor de helft gerechtigd zijn. In dit filmpje legt kandidaat-notaris Marieke Scheepstra uit wat huwelijkse voorwaarden nou eigenlijk precies inhouden.

Let op: Per 1 januari 2018 verandert het huwelijksrecht. Trouwen in gemeenschap van goederen zal vanaf dan niet langer de standaard zijn, waardoor onderstaand filmpje verouderd zal zijn. Lees hier meer over het nieuwe huwelijksrecht.

Gemeenschap van goederen voorkomen

Wil je voorkomen dat de wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat, dan moet je voor het huwelijk een overeenkomst aangaan: huwelijkse voorwaarden. Een reden om huwelijkse voorwaarden te maken is bijvoorbeeld het hebben van een eigen onderneming of familiekapitaal dat privé moet blijven.

Tijdens het huwelijk

Tijdens het huwelijk kunnen ook huwelijkse voorwaarden worden aangegaan. Bij het starten van een onderneming kan het verstandig zijn om bepaalde goederen te beschermen tegen risico’s die kleven aan een onderneming. Vanaf 1 januari 2012 is het niet meer nodig om de wijziging van gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden (of wijziging van bestaande huwelijkse voorwaarden) te regelen via de rechtbank. De notaris kan u hier verder bij helpen.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Neem contact op
Share This