De startersvrijstelling: hoe zat het ook alweer?
Bij de aankoop van een woning in Nederland moet je doorgaans overdrachtsbelasting betalen. Het standaardtarief voor een woning is 2 procent. Hoewel dit op percentage op het eerste gezicht redelijk laag lijkt, kan het toch aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Stel je voor dat je een woning koopt voor 100.000 euro. Dan betekent een overdrachtsbelasting van 2 procent een extra uitgave van 2.000 euro. Dit kan een behoorlijke financiële last zijn. Om het starters makkelijker te maken om een eigen woning aan te schaffen, bestaat er de zogenaamde startersvrijstelling. Dat bied je de mogelijkheid om eenmalig een woning te kopen zonder overdrachtsbelasting te betalen. Alles hierover lees je in dit artikel.

Wat is overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt zodra je een onroerende zaak aanschaft in Nederland. Dit kan variëren van een huis tot een gebouw, kantoor of stuk grond. Bij de aankoop van een woning betaal je 2 procent belasting. Echter geldt er voor andere gebouwen een tarief van 10,4 procent. Dit tarief geldt ook voor een eventueel vakantiehuis. De belasting wordt berekend over de aankoopprijs van de woning. Gelukkig kan je als starter gebruik maken van de startersvrijstelling, mits je aan de voorwaarden voldoet.

Voorwaarden
Om vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud.
  • Je hebt nog niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling.
  • Je woning kost niet meer dan 510.000 euro. Dit bedrag is recentelijk verhoogd. Ben je benieuwd naar andere financiële veranderingen van 2024? Lees dan deze blog.
  • De woning moet dienen als hoofdverblijf. Hiervoor dien je een verklaring af te leggen bij de notaris.

Startersvrijstelling is niet verplicht
Het gebruik van de startersvrijstelling is optioneel. Je kan de startersvrijstelling eenmalig gebruiken. Zodra je een woning koopt is het dus verstandig bij jezelf na te gaan of je voordat je de leeftijd van 35 bereikt nog een duurdere woning gaat kopen.

Wat nu mijn partner 36 is en ik 34 ben?
In dit geval kunnen jullie nog steeds gebruik maken van de startersvrijstelling als jullie samen een huis kopen. Stel je wordt beide voor de helft eigenaar. Jouw helft heeft dan recht op de startersvrijstelling. Voor de helft van de koopsom betaal je dus 2 procent overdrachtsbelasting en voor de andere helft niet.

Ben jij van plan een eerste woning te vererven? Of benieuwd of je aan de voorwaarden van een startersvrijstelling voldoet? Neem dan gerust contact met ons op voor deskundig advies!

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This