Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor een huis te kopen zonder daar een hypotheek voor af te sluiten. Uit onderzoek van Het Kadaster is vorige week gebleken dat in 2016 bijna een derde van de appartementen zonder hypotheek is gekocht.

Cijfers

Ter vergelijking: in 2011 werd er voor €4 miljard hypotheekloos gekocht, in 2016 was dit al €8.6 miljard. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd in 2016 een kwart van de woningen zonder hypotheek aangeschaft. In Delft, Groningen en Maastricht, studentensteden waar woningen weer makkelijk verhuurd kunnen worden aan studenten was dit zelfs 30%.

Wie?

Maar wie zijn deze hypotheekloze kopers? Dit blijken relatief oude mensen, doorstromers of beleggers te zijn. Zo heeft 43% van de hypotheekloze huizenkopers meerdere woningen, 38% stroomt door vanuit een andere woning.

Starters

Deze ontwikkeling is echter slecht voor starters. Deze groep krijgt het steeds moeilijker op de woningmarkt omdat hypotheekloze kopers een betere onderhandelingspositie hebben. Zij hoeven immers niet langs de bank om een hypotheek te regelen. Hierdoor kunnen ze sneller handelen en meer bieden.
Het is voor starters moeilijk om mee te spelen in de grote steden. Zij hebben immers geen tijd gehad om een paar ton eigen vermogen op te bouwen en hebben ook geen huis verkocht met overwaarde. Starters die hadden willen kopen zijn aangewezen op een dure huurwoning. Hierdoor zijn ze uiteindelijk veel duurder uit: bij woningen tot €235.000 gaat de consument 80% meer betalen als er wordt gehuurd in plaats van gekocht.

Particuliere beleggers

Het zijn vooral de particuliere beleggers die meer hypotheekloos kopen. Zij kunnen de flinke prijsstijgingen op de woningmarkt bijbenen. In tijden van lage rentes zijn ze op zoek naar manieren om rendement te maken en dit kan met het verhuren van huizen. De huurinkomsten leveren vervolgens zoveel op dat er weer een nieuw huis gekocht kan worden. Het positieve aan deze beweging is dat er op de markt tegemoet wordt gekomen aan de vraag naar meer huurwoningen. Vooral starters zorgen voor deze stijgende vraag doordat de regels om een hypotheek af te sluiten strenger zijn geworden.

Crisis

De opmars van hypotheekloze kopers is waarschijnlijk ontstaan tijdens de crisis. Ondernemende types hebben in deze tijd ingezien dat het een slim moment was om te kopen om daarna flink rendement te maken.

Bron: FD

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This