Uit de recente gegevens van het Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) blijkt dat er een sterke daling van de akten was in 2023 in vergelijking met 2022, een daling van 9 procent. In 2022 werden ongeveer 1,9 miljoen akten gepasseerd, terwijl dit aantal in 2023 is gedaald tot 1,7 miljoen. Deze cijfers markeren het laagste aantal akten van de afgelopen vijf jaar.

Onroerend goed
De daling is het sterkst bij de hypotheekakten, namelijk een afname van 33 procent. Ook de overdrachtsakten daalden sterk, met zo’n 16 procent. Deze afname is voornamelijk te wijten aan de beperkte beschikbaarheid van woningen en de gestegen hypotheekrente in 2022.

Familierecht
Het aantal mensen dat een testament heeft opgesteld is gestegen met 7 procent. Het aantal levenstestament nam zelfs toe met 15 procent. Het is belangrijk om je testament up-to-date te houden! Hierover lees je meer in onze blog!

December
Afgelopen december was opnieuw de drukte maand bij de notaris. Ook op ons kantoor hebben we dit gemerkt! In december werd maar liefst 12 procent van het jaartotaal aan akten gepasseerd.

 

Bron: KNB

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This