Al is de band met je aangetrouwde familie nog zo goed, toch wil niet iedereen dat de erfenis of een schenking aan de ‘koude kant’ belandt. Dit kan het geval zijn als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of als je geregistreerde partners bent zonder voorwaarden. Om dit te voorkomen kan je een zogenaamde uitsluitingsclausule opnemen in je testament of bij een schenking. Lees hier wat een uitsluitingsclausule inhoudt en welke opties je hebt.

Uitsluitingsclausule: wat is het

Als er sprake is van gemeenschap van goederen, dan betekent dit dat alle bezittingen en schulden gezamenlijk zijn. Een erfenis die je ontvangt of een schenking is daarom ook van jou en je partner. Een uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat alles wat iemand krijgt of erft privévermogen blijft. Als je dus gaat scheiden, dan voorkom je dat je ex-partner recht heeft op de helft van de schenking of erfenis. Wil je dit al eerder voorkomen, dan is het verstandig om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen of voorwaarden op te nemen bij een geregistreerd partnerschap. De voorwaarden kunnen tijdens het huwelijk wel gewijzigd worden. Als je bijvoorbeeld ouder bent en wil schenken aan je kind dan heb je zonder testament dus nooit zekerheid over waar de erfenis of de schenking belandt. Wil je dat de erfenis of de schenking privévermogen blijft, dan is het advies om altijd een uitsluitingsclausule op te nemen.

Uitsluitingsclausule: welke opties heb je

Bij een uitsluitingsclausule kan je kiezen voor een harde of zachte uitsluiting. Een harde of ook wel klassieke uitsluiting wil zeggen dat alles wat geschonken of geërfd is privé-eigendom blijft. Dit betekent dat bij een overlijden de ex-partner volgens het huwelijksvermogensrecht geen aanspraak heeft op het vermogen. Let er wel op dat er een fiscaal nadeel kan kleven aan de harde uitsluiting als er sprake is van een overlijden. De schoonzoon of –dochter moet namelijk nu meer erfbelasting betalen dan wanneer het als gemeenschappelijk bezit zou worden gezien. Een andere opties is daarom om te kiezen voor een zachte uitsluiting. In dit geval blijft de uitsluiting wel werken bij een echtscheiding, maar vervalt deze bij overlijden. Aan het opnemen van een uitsluitingsclausule kleven persoonlijke en praktische gevolgen. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen wensen en belangen, laat je daarom goed adviseren door de notaris. Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This