In Nederland kennen we verschillende vormen om in samen te leven en soms zitten er maar kleine verschillen tussen deze vormen. In vorig en dit blog leggen we je de verschillen tussen de samenlevingsvormen uit.

Wanneer jij en je partner ervoor kiezen om jullie relatie officieel vast te leggen, kan dit op verschillende manieren. Je kunt trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan, je kunt samenwonen met een samenlevingscontract en je kunt samenwonen zonder samenlevingscontract. In vorig blog legden we de verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract al uit. In dit blog vertellen we je meer over de verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en het huwelijk, want daar bestaat zo mogelijk nog meer onduidelijkheid over.

Geregistreerd partnerschap en huwelijk

En die onduidelijkheid is logisch. Want in wezen zijn een geregistreerd partnerschap en huwelijk ook (bijna) hetzelfde. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft zelfs al eens om afschaffing van het geregistreerd partnerschap gevraagd, omdat het te veel op het huwelijk zou lijken. Zo worden zowel het huwelijk als een geregistreerd partnerschap voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand, kan dit beide in gemeenschap van goederen  of onder specifieke voorwaarden. Ook de voornaamste functie van het geregistreerd partnerschap is verdwenen; namelijk het aangaan van een partnerschap tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Toch bestaat het nog steeds; wat zijn nu de verschillen?

Ouder van kind

Bij een huwelijk zijn jullie beide automatisch ouder van (een van) jullie kind, ook als een van jullie niet de biologische ouder is. Bij een homohuwelijk of geregistreerd partnerschap is dit niet het geval. Een familierechtelijke band kan alleen ontstaan door erkenning of adoptie.

Beëindiging

Het einde van een geregistreerd partnerschap kan zonder rechter mits jullie dit beide accepteren en jullie geen minderjarige kinderen hebben. Bij een huwelijk is dit niet zo.

Ja-woord

Het “ja-woord”, dat bij huwelijken verplicht moet worden gegeven is bij een geregistreerd partnerschap niet verplicht.

Buitenland

Een huwelijk wordt overal ter wereld geaccepteerd. Bij een geregistreerd partnerschap of homohuwelijk is dit niet het geval. Bij eventuele migratie zou dit voor problemen kunnen zorgen.

Overweeg dus goed welke samenlevingsvorm jullie kiezen. Bij Lambeck Harms kun je vrijblijvend een afspraak maken om de samenlevingsvormen te bespreken.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This