Een voogd is iemand die voor je kinderen mag zorgen als jij en je partner komen te overlijden. Een voogd is nodig als je kinderen onder de 18 jaar zijn. Vanaf hun 18e verjaardag zijn ze zelfstandig en mogen ze zelf beslissingen nemen. Wat moet je nog meer weten over voogdij?

Voogdij splitsen

Het is belangrijk dat je een voogd kiest waaraan jij de opvoeding van je kinderen toevertrouwt. Een voogd zorgt tot de 18e verjaardag van je kinderen voor hun opvoeding en jouw erfenis. Heb je nu een voogd waaraan je de opvoeding van je kinderen helemaal toevertrouwt, maar je erfenis liever niet? Dan is het mogelijk om ook een bewindvoerder te benoemen. Je kiest dan een voogd die zorg draagt voor de opvoeding en een bewindvoerder die de financiën verzorgt.

Erfenis

In principe krijgen je kinderen de beschikking over de erfenis bij hun 18e verjaardag. Vind je je kinderen hiervoor te jong? In dat geval kun je in je testament laten opnemen dat je kinderen beschikking over de erfenis krijgen op bijvoorbeeld hun 21e of 23e. Je kunt er ook voor kiezen om in je testament te laten opnemen dat de erfenis vrijkomt als je kinderen het geld bijvoorbeeld willen gebruiken voor het kopen van een huis of het aflossen van een studieschuld.

Wensen

In je testament kun je wensen opnemen over hoe jij wilt dat de voogd jouw kinderen opvoedt. Als je wilt dat belangrijke beslissingen over je kinderen met meerdere mensen worden besproken, kun je ook vertrouwenspersonen aanstellen met wie de voogd deze beslissingen moet bespreken.

Testament

De voogdij over je kinderen kun je dus vast laten leggen in je testament. Het kan gunstig zijn om een testament op te laten stellen, omdat jij hier al je wensen in kwijt kunt. Je kunt er bijvoorbeeld ook nog voor kiezen om een uitsluitingsclausule in je testament op te nemen waardoor je kinderen financieel beschermd zijn. Als je gescheiden bent is een testament sowieso aan te raden om te voorkomen dat je ex via de kinderen van jou erft.

Lees hier meer over het opstellen van een testament.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This