In een vorige blog schreven we over het kopen van een huis in het buitenland. Maar wat gebeurt er met dit huis wanneer je komt te overlijden? In deze blog leggen we uit hoe het werkt.

 

Erfrecht

Het is van belang welk erfrecht van toepassing is om te bepalen wat er met het huis in het buitenland gebeurt. In veel landen geldt namelijk het ‘situsbeginsel’. Dit betekent dat indien degene die overlijdt geen testament heeft, de bezittingen vererven volgens het recht van het land waar de goederen zijn gelegen.

 

Testament

Het is ook mogelijk om een ‘rechtskeuze’ op te laten nemen in je testament. Dit betekent dat wanneer je in je testament kiest voor toepassing van het Nederlandse erfrecht, dit meestal ook in het buitenland wordt geaccepteerd. Als je dan overlijdt, dan vererven je bezittingen volgens het Nederlandse erfrecht. In sommige landen is het ‘situsbeginsel’ echter sterker dan een rechtskeuze. Hoewel gekozen is voor het Nederlandse recht, is toch met recht van het land waarin je huis staat van toepassing. Laat je dus goed voorlichten. Soms is het verstandig om ook een testament te maken in het land waar je huis staat.

 

Erfbelasting

De erfbelasting is de belasting die verschuldigd is over de waarde van hetgeen je erft. Als je in Nederland woont als je overlijdt, dan is er in Nederland erfbelasting verschuldigd. Hou er echter rekening mee dat in het land waar je vakantiewoning staat ook erfbelasting verschuldigd kan zijn. Je loopt dus het risico dat twee keer erfbelasting moet worden betaald. Om dit te voorkomen heeft Nederland met een aantal landen verdragen gesloten en geldt het Nederlandse besluit ter voorkoming van dubbele belasting.

 

Wil je graag een testament laten opstellen of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This