Gaan jij en je partner trouwen? Dan krijgen jullie te maken met het kiezen van een achternaam, het eventuele maken van huwelijkse voorwaarden en de huwelijksakte.

 

Achternaam

Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan heb je een aantal mogelijkheden met betrekking tot het kiezen van je (nieuwe) achternaam. Het naamgebruik dat je kiest moet worden geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). De keuze maak je als naar de gemeente gaat om je voorgenomen huwelijk aan te melden.

 

De vier mogelijkheden zijn:

  1. Je houdt je eigen achternaam, bijvoorbeeld ‘De Vries’;
  2. Je gebruikt eerst je eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van je partner, bijvoorbeeld ‘De Vries – Bakker’;
  3. Je gebruikt eerst de naam van je partner en dan je eigen naam, bijvoorbeeld ‘Bakker – De Vries’;
  4. Je kiest voor de achternaam van je partner in plaats van je eigen achternaam, bijvoorbeeld ‘Bakker’.

 

Je leest meer over het kiezen van een achternaam in deze vorige blog.

 

Huwelijkse voorwaarden

Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden leg je vast welke bezittingen en schulden van jullie samen zijn en welke persoonlijk zijn. Bezittingen die tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaan kunnen op deze manier van jou blijven, bijvoorbeeld je spaargeld of een eigen bedrijf. Je kunt in de huwelijkse voorwaarden laten vastleggen dat je bedrijf alleen van jou blijft. Op deze manier is je partner ook beschermd tegen eventuele schuldeisers van de onderneming.

Ook kun je in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden laten vastleggen dat je in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden, ook van voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap, van jullie allebei zijn. Sinds januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Als je dit niet wilt zal je dit dus moeten laten vastleggen in de huwelijkse voorwaarden.

 

Huwelijksakte

De huwelijksakte is een schriftelijk document, dat aantoont dat je met elkaar bent getrouwd ten overstaan van een trouwambtenaar. Dit wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand. Na het huwelijk ontvang je een kopie van de huwelijksakte. Later kun je ook een officieel ‘afschrift’ van de huwelijksakte aanvragen. Die zou je in bepaalde gevallen nodig kunnen hebben, bijvoorbeeld bij (tijdelijke) emigratie, maar ook bij echtscheiding.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This