Jullie hebben de sprong gewaagd; je kiest voor elkaar. Gefeliciteerd! En nu… Welke relatievorm is de beste keuze voor jullie? Laat je goed informeren door de notaris. In deze blog geven wij je een overzicht van de mogelijkheden die er zijn.

Allereerst, trouwen!

Veruit de meest romantische optie is trouwen en dit is vaak ook veruit het meeste werk. Maar voor nu vergeten we het feest en de jurk even om door te gaan naar de praktische zaken van het op de knieën gaan.

Gemeenschap van goederen of partnerschapsvoorwaarden?

Zoals de naam als zegt deel je alle bezittingen wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt. Zowel alle bezittingen als schulden zijn dan van jullie samen. Echter is er niet altijd sprake van gemeenschap van goederen, bijvoorbeeld wanneer je iets schenkt of erft. De notaris kan je hierover informeren.

Wanneer je trouwt onder partnerschapsvoorwaarden houd je de bezittingen en schulden apart. Deze voorwaarden kun je bij de notaris laten afsluiten. De notaris zorgt vervolgens voor de inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister.    

Hoe gaat het in zijn werk?

huwelijk-geregistreerd partnerschapOp het gemeentehuis tref je de voorbereidingen van een huwelijk. Twee weken voor de huwelijksdatum moet je aangifte doen en meld je minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aan. In sommige gemeenten kan dit al digitaal. Vervolgens voltrekt een ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk op de gewenste datum (waarbij je elkaar het ‘ja-woord’ geeft). Daarnaast kun je ervoor kiezen om aansluitend een religieuze ceremonie te houden in bijvoorbeeld een kerk of een moskee. Deze ceremonie vindt altijd plaats nadat je het huwelijk hebt laten voltrekken door een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Wat zijn je rechten?

– Je mag de achternaam van je partner aannemen.

– Jij en je partner moeten beide beslissen over bepaalde verrichtingen zoals de verkoop van jullie woning.

– Je partner is verplicht je in levensonderhoud te voorzien.

– Je bent elkaars wettelijke erfgenaam. In andere woorden, als je partner iets overkomt dan erf je zijn of haar bezittingen. Tenzij dit anders is bepaald in het testament.

– Het pensioen dat je opbouwt is voor jullie beiden. Bij een scheiding wordt dit verevend.

 

Geregistreerd partnerschap

Wanneer trouwen te officieel aanvoelt, wordt er vaak aan geregistreerd partnerschap gedacht. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap? Vrijwel niets! Geregistreerd partnerschap vraagt exact dezelfde voorbereiding als wanneer je gaat trouwen. Ook heb je dezelfde rechten en plichten als wanneer je bent getrouwd (zie hierboven).

De verschillen tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap:

– Wanneer je met elkaar trouwt, geef je elkaar het ‘ja-woord’. Dit is niet verplicht bij een geregistreerd partnerschap, wel een optie.

– Daarnaast hoef je voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap niet naar de rechter zoals bij een huwelijk, mits je geen minderjarige kinderen hebt.

– Geregistreerd partnerschap kun je laten omzetten in een huwelijk, maar een huwelijk kun je niet om laten zetten in geregistreerd partnerschap.

 

Samenlevingscontract

Als laatste kun je nog kiezen voor een samenlevingscontract. Hiervoor moet je ouder zijn dan 18 jaar en mag je niet onder curatele staan. Het samenlevingscontract is zeer handig om op te stellen, omdat er niets automatisch wordt geregeld op juridisch gebied op het moment dat je gaat samenwonen terwijl jullie niet getrouwd zijn.

 Wij gaan samenwonen - samenlevingscontract

Wat wordt hierin besproken?

– De verdeling van de kosten van boodschappen, kleding, woonlasten;

– De bankrekeningen;

– Kosten voor het opvoeden/verzorgen van jullie kinderen;

– De verdeling van bezitten wanneer jullie uit elkaar mochten gaan;

– Het nalaten van de bezittingen wanneer één van jullie overlijdt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kunt samen het samenlevingscontract opstellen of je kunt het laten opstellen bij de notaris. Vraag hiervoor onderaan de pagina een offerte aan.

 

Verschillen tussen een samenlevingscontract en een huwelijk/geregistreerd partnerschap:

– Je hebt geen rechten en plichten tegenover elkaar, alleen als je dat in het contract opneemt.

– Er is geen sprake van gemeenschap van goederen, alleen als je dat in het contract opneemt.

– Kinderen staan automatisch onder gezag van de moeder. De vader zal het kindje eerst moeten erkennen voordat hij gezag heeft, dit kan bij de burgerlijke stand van het gemeentehuis. Vervolgens moeten beide ouders het gezamenlijk gezag samen laten registreren.

Voor meer informatie of uitzonderingen kun je terecht op de site van de Rijksoverheid.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This