Per ingang van het jaar 2017 werd het telefoniebedrijven al verplicht gesteld om de melding ‘geld lenen kost geld’ in hun advertenties weer te geven. Dit omdat het aangaan van een telefoonabonnement betekent dat er een krediet wordt geregistreerd waarbij rente in rekening wordt gebracht. Daarnaast wordt per 1 januari 2017 een telefoonkrediet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Registratie bij het BKR kan invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Per 1 mei moeten telecomproviders verplicht een inkomenscheck gaan uitvoeren.

Wat houdt dit in?

Telecomproviders moeten vanaf nu een inkomens- en lastentoets uitvoeren. Dit houdt in dat ze nagaan of het verstandig is om een telefoonkrediet aan de consument te verstrekken door het inkomen en de vaste lasten van de consument te controleren. De autoriteit financiële markten (AFM), die de verplichting heeft opgelegd, stelt dat dit alleen moet worden uitgevoerd wanneer het telefoonkrediet 250 euro of hoger is.

Registratie BKR

Als de lening voor de telefoon hoger is dan 250 euro, dan moet er een krediet worden geregistreerd bij het BKR.  Bij de inkomens- en lastentoets worden niet alleen het inkomen en de vaste lasten van de consument gecontroleerd, maar ook kijkt de provider of er al een registratie bij het BKR bekend is.

Richtlijnen

Wat de richtlijnen zijn voor het wel of niet verstrekken van telefoonkrediet is niet helemaal duidelijk. Dit mogen telefoonproviders namelijk zelf bepalen. Doel van het inkomens- en lastentoets is het beschermen van de consument tegen hoge schulden.

Inzicht

Telecomproviders moeten vanaf nu ook apart gaan aangeven wat binnen een telefoonabonnement de aparte kosten zijn voor de telefoon en het abonnement zelf. Hierdoor krijgt de consument meer inzicht in wat de kosten zijn voor het gespreid betalen van een telefoon.

Hypotheek

BKR registratie kan invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Hier schreven we al welk effect een creditcardschuld op je hypotheek heeft en hier schreven we over welk effect een studieschuld heeft.

Hypotheek aanvragen? Lees hier wat we bij Lambeck Harms voor je kunnen betekenen.

Bron: Kassa

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This